El llibre ‘De nuestros impuestos y su administración’, guardonat amb el Premi Joan Sardà Dexeus

Publicat originàriament a la web de l’Universitat de Barcelona el dia 27/10/2016:

El llibre De nuestros impuestos y su administración, de José M. Durán i Alejandro Esteller (ed.), ha estat guardonat amb el Premi Joan Sardà Dexeus al treball de més rellevància en l’àmbit de l’economia i l’empresa en el darrer any. El lliurament del guardó, convocat per la Revista Econòmica de Catalunya i atorgat pel Col·legi d’Economistes, ha tingut lloc el 27 d’octubre en el decurs del Sopar dels Economistes. Aquest premi, que també es concedeix a les millors trajectòries professionals en la difusió de l’economia, porta el nom de l’eminent economista Joan Sardà Dexeus (1910-1985), i en edicions anteriors l’han rebut economistes com ara Francesc Cabana, Jordi Maluquer, Guillem López Casanovas, Germà Bel, Antoni Serra Ramoneda, o Núria Bosch, entre d’altres. L’obra premiada es va publicar el 2015 dins de la col·lecció Economia UB d’Edicions de la Universitat de Barcelona.

De nuestros impuestos y su administración analitza de manera acurada, a partir de reconeguts especialistes en la matèria, el funcionament de l’administració fiscal espanyola i intenta donar resposta a com hauria d’adaptar-se —amb eines legals modernes i homologables als països més desenvolupats del nostre entorn— per poder aconseguir ser justa i financerament sostenible.

La viabilitat financera del sector públic depèn de manera crucial no només de quins impostos es tenen i com es regulen, sinó sobretot de com s’administren. No serveix de res legislar establint com a objectius la justícia i la sostenibilitat financera si després l’administració no és capaç d’assegurar el compliment fiscal i obtenir la recaptació desitjada. El llibre intenta donar resposta a com la nostra administració tributària hauria d’adaptar-se als reptes actuals per aconseguir el seu objectiu de forma més eficaç i eficient.

L’obra recull les contribucions dels acadèmics, responsables de l’administració i professionals de la fiscalitat que van participar en el Fòrum Fiscal 2.0 —organitzat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) amb l’objectiu d’analitzar quin model d’administració fiscal dels països desenvolupats s’adequaria millor al sistema espanyol—, i proposa vies per aconseguir que la nostra administració tributària s’adapti als reptes actuals i sigui capaç d’assegurar el compliment fiscal necessari per assolir una societat justa a través de la sostenibilitat financera. Al llarg de tres capítols estructurats de forma dual (plantejament i discussió), els autors (José M. Durán, Alejandro Esteller, Joel Slemrod —autèntica autoritat mundial en la matèria—, Jonathan Leigh Pemberton, Josep Costa i Solà, Joan Iglesias i Jorge Onrubia) estudien la situació de l’administració tributària espanyola i fan propostes concretes de reforma, a partir de l’anàlisi dels principals models de tributació dels països més desenvolupats del nostre entorn. El llibre es clou amb la valoració de l’administració tributària espanyola que fan cinc reputats especialistes: Federico Blanco, Jesús Gascón, Llorenç Maristany, Jaume Menéndez i Valentí Pich.

Aquest llibre forma part de la nova col·lecció Economia UB, nascuda amb l’objectiu d’incidir en les qüestions fonamentals del debat econòmic actual des de la Universitat. En formen part també els títols Autonomía y equidad en la financiación municipal: dos principios compatibles, de Maite Vilalta (ed.), Matemàtica financera. Anàlisi d’operacions de finançament, de Carmen Badía, María Mercedes Galisteo, Maria Àngels Pons, Teresa Preixens i Francisco Javier Sarrasí, i La crisis del euro y su impacto en la economía y la sociedad, de Carlos Encinas (coord.), Juan Tugores, Elisenda Paluzie, Nicholas Tsounis, George Polychronopoulos, José Francisco Reyes i Oscar Ugarteche. Ben aviat apareixerà en aquesta col·lecció Mathematics for Economics and Business, de Roman Adillon, Mikel Álvarez, Dolors Gil i Lambert Jorba. Els dos darrers títols, de propera aparició, són El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, de Yolanda Blasco-Martel, Carles Sudrià i Triay; i Literatura i economia, de Joaquim Perramon, Jordi Pascual, Francesc Cabana, Francesc Mercadé, Ricard Fernández Ontiveros i Lluís Miret.

José M. Durán Cabré és llicenciat i doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (amb premi extraordinari i Premi del Consell Econòmic i Social). També és llicenciat en Dret per la mateixa Universitat i màster en estudis fiscals per la Universitat de Bath (Gran Bretanya). És professor del Departament d’Economia Pública de la UB i investigador i gerent de l’IEB. És especialista en sistemes i federalisme fiscal, imposició sobre la riquesa, ambiental i externalitats.

Alejandro Esteller Moré és professor del Departament d’Economia Pública de la UB. Màster en Economia per la Universitat d’Essex (Leatherland Book Prize) i doctor en Economia per la UB (premi extraordinari i Premi José Manuel Blecua). És investigador de l’IEB, i director de la línia de recerca sobre anàlisi de sistemes impositius del mateix IEB. És editor associat d’hisenda pública espanyola i especialista en economia pública i federalisme fiscal.

Los comentarios están cerrados.